Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 09, 2023

Oekraïense vluchtelingen mogen langer zonder vergunning werken

De richtlijn die mogelijk maakt dat vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland mogen blijven werken zonder werkvergunning is verlengd. Ze kunnen met een sticker of pasje tonen dat zij onder de richtlijn vallen.


Vluchtelingen uit Oekraïne hebben het recht om in Nederland te werken omdat ze onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Deze richtlijn liep tot 4 maart 2023 en is verlengd tot 4 maart 2024 voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Als werkgever hoeft men het alleen bij UWV te melden als men een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt.
Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit mogen tot 4 maart 2024 in Nederland blijven door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dit blijkt uit een brief die zij hebben ontvangen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De brief moeten zij kunnen laten zien samen met de sticker of het pasje (O-document) dat zij eerder hebben gekregen van de IND.

Verlenging voor andere vluchtelingen uit Oekraïne Voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit (derdelanders) geldt het volgende:

  • Vluchtelingen met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 maart 2024 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen van de IND een O-document waarop dit staat.

  • Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 september 2023 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen ook een O-document van de IND waarop dit staat.

Bron: UWV 02-03-2023