Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 05, 2023

Oekraïners mogen langer blijven werken

De Europese lidstaten hebben de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) verlengd tot en met 4 maart 2025. In de Richtlijn staan maatregelen die de lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten nemen om de vluchtelingen uit Oekraïne de bescherming en mogelijkheden te bieden die zij nu nodig hebben.


In verband met de oorlogssituatie in de Oekraïne hebben de Europese Raad van Ministers en de Europese Commissie besloten de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming te verlengen. Door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming kunnen gevluchte Oekraïners in de Europese Unie verblijven, zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen.

Door de verlenging van de RTB kunnen vluchtelingen uit Oekraïne tot 4 maart 2025 in Nederland verblijven. Het kabinet werkt momenteel strategische beleidskeuzes uit voor het verblijf en terugkeer van vluchtelingen uit Oekraïne na 4 maart 2025. Nederland zet in op een gecoördineerde Europese oplossing om grote verschillen in aanpak tussen de EU-landen te voorkomen. Sinds de activering van de RTB is te zien dat een gecoördineerde aanpak goed werkt.

De Richtlijn bepaalt onder meer dat personen die tijdelijke bescherming genieten in staat moeten worden gesteld om:

  • in loondienst of als zelfstandige te werken;

  • toegang te krijgen tot volwassenenonderwijs, beroepsopleiding en werkervaring;

  • fatsoenlijk onderkomen te krijgen of middelen om huisvesting te vinden;

  • sociale bijstand, financiële ondersteuning en medische zorg te krijgen in geval van onvoldoende eigen middelen;

  • jongeren jonger dan 18 jaar moeten toegang krijgen tot tenminste openbaar onderwijs.

Deze groep vluchtelingen kan met een bewijs van verblijf aantonen dat zij mogen werken. Zij hebben recht op dit bewijs van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), nadat ze zich inschrijven bij de gemeente en voldoen aan de voorwaarden. Wel moet een werkgever bij UWV melden dat hij een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt. Vluchtelingen die onder de RTB vallen, mogen alleen werken als zelfstandige als:

  • zij een verblijfsvergunning als zelfstandige hebben, of:

  • de opdrachtgever een werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning) heeft.

Bron: Min. J&V, 28-09-2023.