Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 11, 2021

Ondernemersorganisaties bepleiten voorkomen lockdown

Ondernemersorganisaties bepleiten voorkomen lockdown
Als het aan VNO-NCW en MKB Nederland ligt, moet alles in werk worden gesteld om een lockdown te voorkomen. Mocht het kabinet aanstaande vrijdag onverhoopt toch nieuwe beperkingen afkondigen voor ondernemers dan kan dit volgens MKB-Nederland en VNO-NCW niet zonder compensatie.
Bijvoorbeeld door de corona-booster prik in de tijd versneld naar voren te halen, COVID-medicatie versneld aan te schaffen en een gericht doelgroepenbeleid te voeren om de vaccinatiegraad te verhogen. Samen met het naleven van de basisregels moet dat corona-lockdowns en andere beperkende maatregelen voor burgers en bedrijven voorkomen.
Het is volgens de ondernemersorganisaties beter om doelgroepen beter te informeren over het vaccin en met gericht doelgroepenbeleid de vaccinatiegraad op specifieke plekken te verhogen. Invoering van het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels is volgens de organisaties niet de oplossing.
De ondernemersorganisaties zijn vorige week gestart met een campagne om te zorgen dat de basisregels weer beter worden nageleefd in bijvoorbeeld winkels en de publieke ruimte. Het gericht verhogen van de vaccinatiegraad, de boosterprik en de nieuwe medicatie is volgens de organisaties het enige dat gedaan kan worden om het aantal besmettingen terug te dringen en nieuwe beperkende maatregelen -die niemand in Nederland nog ziet zitten - af te wenden.
Mocht het kabinet aanstaande vrijdag onverhoopt toch nieuwe beperkingen afkondigen voor ondernemers dan kan dit volgens MKB-Nederland en VNO-NCW niet zonder compensatie. Nu al merken ondernemers de gevolgen van allerlei afzeggingen en toegenomen onzekerheid bij klanten. Nieuwe lockdowns en andere beperkingen gaan het normale ondernemersrisico ver te boven. Veel ondernemers worden de komende jaren nog achtervolgd door belasting- en andere schulden, en maken hierdoor nauwelijks winst. Maatregelen raken ook steeds dezelfde groepen ondernemers. Bij nieuwe beperkingen is daarom een vorm van omzetsteun nodig, zoals ook allerlei economische instituties hebben geadviseerd.
Bron: MKB Nederland en VNO-NCW 10-11-2021