Rechtszaken leveren schijnzelfstandigen tienduizenden euro’s op
Het aantal rechtszaken van schijnzelfstandigen neemt toe. In 24 van de 47 zaken besloot een rechter dat de zzp’er een werknemer is meldt Nieuwsuur na een rondgang onder arbeidsrechtadvocaten, deskundigen en de Raad voor de rechtspraak.
Met terugwerkende kracht heeft de zzp’er dan recht op vakantiedagen, cao-loon, reiskostenvergoeding, ontslagvergoeding, pensioenpremie of ziektedagen. De bedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s per schijnzelfstandige.
Pensioenopbouw Schijnzelfstandigen kunnen met terugwerkende kracht aanspraak maken op pensioenopbouw, zelfs als er nooit pensioenpremie is betaald door hen of hun werkgever. In Nederland geldt het principe ‘geen premie, wel recht’. Hierdoor moet de werkgever tot maximaal vijf jaar terugbetalen aan het pensioenfonds. Voor de overige jaren dat de schijnzelfstandige in dienst was, moet het pensioen uit pensioenfondsen komen. Volgens de Pensioenfederatie leidt dit tot een pensioengat van naar schatting € 1,3 miljard, een bedrag dat uiteindelijk door de deelnemers die wel pensioenpremie hebben afgedragen, moet worden betaald.
Bron: Nieuwsuur, 12-05-2025.
- Stichting niet als ANBI: primair particulier belang
- Wijzigingen banenafspraak en quotumregeling
- Samenloopvrijstelling faalt bij aandelenoverdracht bouwterrein
- Ondernemers positief over invoering eenvoudige rechtsvorm steward-ownership
- Collectiviteitskorting mag van loon worden afgetrokken, concernregeling niet van toepassing