Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 23, 2023

Subsidieprogramma Ukraine Partnership Facility

Internationale ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen met het subsidieprogramma Ukraine Partnership Facility (UPF) samen met een Oekraïense organisatie werken aan herstel en wederopbouw in Oekraïne. Het subsidieprogramma is vanaf 4 september beschikbaar.


De behoefte aan steun in Oekraïne is sinds de Russische invasie groot. Omdat projecten in de Oekraïne meestal niet zijn te financieren met geld uit de commerciële sector, ondersteunt het subsidieprogramma UPF projecten die werken aan schadeherstel en opbouw van de publieke en private sector. Het doel is duurzaam herstel van de economie en samenleving in Oekraïne. Het gaat om projecten in de sectoren water, gezondheidszorg en landbouw. Waar dat mogelijk is, dragen deze projecten bij aan een betere positie van kwetsbare groepen, waaronder vrouwen en jongeren.

Bedrijven en organisaties kunnen in samenwerking met minimaal één lokale organisatie in Oekraïne een project opzetten en uitvoeren. De subsidieaanvrager (penvoerder) is een Nederlands bedrijf of maatschappelijke organisatie. Voor UPF is in 2023 € 25 miljoen beschikbaar. Voorlopig is er één openstelling. Het subsidiebudget wordt op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen verdeeld. Per project kan minimaal € 500.000 en maximaal € 5 miljoen subsidie worden aangevraagd. De subsidie bedraagt maximaal 100% van de totale subsidiabele kosten.

De voorwaarden voor de aanvrager zijn:

  • Een Nederlandse onderneming of maatschappelijke organisatie dient de aanvraag voor subsidie in namens een partnerschap (penvoerder). Maatschappelijke organisaties zijn onder meer ngo's, kennisinstellingen en brancheorganisaties.

  • Een partnerschap bestaat uit minimaal twee bedrijven/organisaties. Het partnerschap moet gevormd zijn, voordat de aanvrager (penvoerder) subsidie kan aanvragen. De penvoerder stuurt de samenwerkingsovereenkomst mee met de subsidieaanvraag.

  • Alle partners in het partnerschap zijn private rechtspersonen.

Meer informatie is te vinden op de site van RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/upf

Bron: RVO 07-08-2023