Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

apr. 05, 2023

Subsidieregeling voor verduurzaming MKB weer open

MKB-ondernemers kunnen vanaf 1 april weer subsidie aanvragen om hun bedrijf te verduurzamen. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) van vorig jaar is aangepast op punten die de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning verbeteren.


Met subsidie uit de SVM-regeling kunnen MKB-ondernemers besparen op energiekosten door met advies en ondersteuning te verduurzamen. De regeling sloot vorig jaar tijdelijk na signalen van MKB’ers over oneigenlijk gebruik door enkele partijen. De regeling is aangepast.
De volgende punten zijn aangepast:

  • De energieadviseur die de MKB’er helpt, moet tenminste twee jaar ervaring hebben met het adviseren van MKB-ondernemers over energiebesparing en verduurzaming. De adviseur moet dit aantonen.

  • De jaarafrekening van de energieleverancier is nu een verplichte bijlage bij de aanvraag.

  • De eisen aan het advies zijn aangescherpt.

  • De ondernemer verklaart nu schriftelijk dat hij op de hoogte is gesteld van de subsidievoorwaarden.

Advies en ondersteuning Met de SVM kunnen MKB-ondernemers een vergoeding krijgen voor de inhuur van een energieadviseur voor een energieadvies op maat én voor hulp bij het uitvoeren van het advies. De regeling is open voor aanvragen vanaf 1 april 2023 tot 30 september 2023, 17:00 uur. Het beschikbare budget is € 14,4 miljoen.
De investeringen in de maatregelen zelf, zoals aanschafkosten of installatiekosten, vallen niet onder de SVM. Daarvoor zijn mogelijk andere subsidies interessant voor de mkb-ondernemer, bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en Energie-investeringsaftrek (EIA).

Subsidieregeling Verduurzaming MKB – https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svm

Andere subsidieregelingen voor mkb-ondernemers: subsidie- en financieringswijzer - https://www.rvo.nl/subsidies-financiering

Bron: RVO 03-04-2023