Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 13, 2017

Veel zzp'ers tegen verplicht pensioen

Bijna de helft van de Nederlandse zzp'ers is tegen een verplichte pensioensopbouw voor zelfstandigen. Zzp'ers kiezen er bovendien vaak bewust voor om zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit de vrijdag verschenen ZZP Succes Index over het derde kwartaal van 2017 door onderzoeksbureau GfK in opdracht van ABN Amro.
Ondanks mogelijke financiële problemen later, staan de meeste zelfstandigen voorlopig negatief tegenover een verplicht zzp-pensioen. Slechts een kwart van de ervaren zzp'ers vindt het verplicht stellen van pensioenopbouw een goede zaak. Een ruime kwart (29%) heeft geen mening en bijna de helft (46%) is tegen. Onder potentiële starters is er met 39% belangstellenden meer animo voor.
Ook voor een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid kan op weinig enthousiasme rekenen. Slechts een kwart (24%) is voorstander, tegenover 42% van de starters.
De meeste zzp'ers (78%) melden zich niet te hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Voor 54% is dit een bewuste keuze. Veel zzp'ers vinden zo'n verzekering te duur of sparen liever zelf.
Zelfstandigen blijken vrij optimistisch over hun zzp-schap. Over een jaar denkt 83% nog steeds zelfstandige zonder personeel te zijn. In het tweede kwartaal van 2017 was dit aandeel nog 76%.
Bijna een op de vijf zzp'ers (17%) stelt opdrachten te krijgen, omdat de opdrachtgever in kwestie liever zzp'ers inzet dan vaste medewerkers. Opvallend is dat niet alle zzp'ers van dit fenomeen gecharmeerd lijken te zijn. Een op de drie zelfstandigen (32%) ziet liever meer vaste dienstverbanden dan flexwerk.
Bron: Nueconomie 10-11-2017