Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 08, 2016

Wachtdagen niet terug in cao Schoonmaak

Op 7 november zijn de onderhandelingen voor de cao Schoonmaak begonnen. CNV Vakmensen meldt dat op die eerste onderhandelingsdag duidelijk is geworden dat de wachtdagen niet terugkeren in de cao Schoonmaak.
De wachtdagen zijn dagen waarover een zieke werknemer geen salaris ontvangt. Het idee erachter is dat werknemers zich dan minder snel ziek melden. Bij het afsluiten van de cao 2014-2016 zijn de wachtdagen uit de cao Schoonmaak verdwenen. Daarna hebben de werkgevers onderzoek gedaan naar het effect hiervan op het ziekteverzuim. Uit het onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim na het afschaffen van de wachtdagen niet hoger is geworden. Daarmee is volgens CNV Vakmensen de telkens terugkerende discussie over de wachtdagen definitief beslecht.
Verreweg de meeste cao’s kennen inmiddels geen wachtdagen meer. In enkele cao’s houden de werkgevers echter nog vast aan wachtdagen, zoals bij de cao Fashion, Uitzendbranche, Tuincentra en de Parketvloerenondernemingen. Bij die laatste cao zijn de wachtdagen in het laatste cao-akkoord wel teruggebracht van zes naar drie per jaar. CNV Vakmensen pleit ervoor dat ook in die andere cao’s wachtdagen bij ziekte worden afgeschaft.
Bron: CNV Vakmensen 8-11-2016