Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 19, 2024

Wijziging Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg ter consultatie

Het ministerie van SZW is een internetconsultatie gestart over een wijziging van de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg.


Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • De doelgroep wordt verbreed. Gezien de oorsprong van de regeling is de doelgroep beperkt tot mensen die hun werk dreigen te verliezen en werkzoekenden. Dit belemmert, zeker nu er sprake is van een zeer krappe arbeidsmarkt, de bijdrage die scholing via praktijkleren in het mbo in de derde leerweg kan bieden aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van (kwetsbare) werkenden en daarmee de aanpak van tekorten in (maatschappelijke) tekortsectoren en een leven lang ontwikkelen. Daarom wordt met deze wijziging van de regeling de doelgroep verbreed naar personen die betaald werk verrichten en werkzoekenden.

  • Er wordt voor 2024 overgegaan tot een aanvraagtijdvak in november in plaats van een aanvraagtijdvak in juni en een aanvraagtijdvak in december. Dit wordt primair ingegeven door de voorgenomen Subsidieregeling groepshulpen kinderopvang.

  • Het subsidieplafond voor 2024 wordt vastgesteld. Met deze wijziging van de regeling wordt tevens het subsidieplafond voor het aanvraagtijdvak in november 2024 vastgesteld op € 4 miljoen. Eventuele verdere verlenging van de regeling, met tijdvakken in november 2025 en mogelijk latere jaren, is nog afhankelijk van financiële besluitvorming en van het oordeel van de Tweede Kamer.

De internetconsultatie staat open tot en met 8 april 2024.

Bron: Min. SZW 12-03-2024.