Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

feb. 23, 2021

Woningmarkt blijft oververhit

Een eigen huis bemachtigen wordt voor starters en mensen met een modaal inkomen steeds ingewikkelder. De bestaande koopwoningen waren in januari 9,3 procent duurder dan in januari 2020. Het is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.
In alle 77 regio's waarin de makelaars Nederland verdelen werd in het laatste kwartaal van 2020 vaker overboden dan een jaar eerder. Den Helder Texel, Hardenberg en Ruurlo Eibergen zijn de regio's waar het aantal transacties met een overbieding het meest is toegenomen. In de regio Amsterdam is het aandeel van overbiedingen het minst toegenomen. In andere grote steden zoals Utrecht, Groningen, Den Haag en Eindhoven is de toename zo'n 10 procentpunt.
Het Kadaster registreerde in januari 24.516 woningtransacties. Dat is bijna 40 procent meer dan een jaar eerder en de grootste procentuele stijging sinds januari 2015. Mogelijk heeft de gewijzigde overdrachtsbelasting voor starters en woningbeleggers hiermee te maken. Onlangs kwam een coalitie van 34 organisaties met een plan om snel te gaan bouwen: de partijen pleiten ervoor dat er de komende tien jaar 1 miljoen woningen worden gebouwd.
Bron: NOS, 22 februari 2021