Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 10, 2018

Zzp’ers vinden hun werk gevarieerder dan werknemers

Zelfstandigen zonder personeel vinden vaker dan werknemers dat zij gevarieerd werk hebben. Dit blijkt uit nieuwe analyses van TNO en het CBS op basis van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Ook blijkt dat mensen die gevarieerd werk doen, tevredener zijn over hun werk.
Ruim 80% van de zelfstandigen zonder personeel zegt dat zijn werk ‘altijd’ of ‘vaak’ gevarieerd is. Onder werknemers met een vaste arbeidsrelatie ligt dit percentage op 70% en onder de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie iets boven de 50%. Het was al langer bekend dat zzp’ers tevredener zijn over hun werk dan werknemers, onder meer door verschillen en leeftijd en beroepsgroep. De hogere tevredenheid wordt echter ook veroorzaakt door een hogere variatie in het werk.
Variatie in het werk is één van de aspecten die de kwaliteit van werk beïnvloeden. Andere relevante factoren zijn werkdruk, autonomie, lichamelijke belasting, inkomen en werkzekerheid. Uit onderzoek van TNO en het CBS blijkt dat zzp’ers over het algemeen positiever zijn over de variatie, autonomie en werkdruk, terwijl werknemers een hoger primair inkomen hebben en tevredener zijn over hun werkzekerheid.
Bron: CBS, 9-10-2018