Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 22, 2018

Btw op advieskosten ook aftrekbaar als overname mislukt

Een onderneming die een overname wil doen en hiervoor een adviseur inschakelt, kan de btw op de advieskosten als voorbelasting aftrekken. Dit geldt ook als de overname uiteindelijk niet doorgaat, zo bepaalde het Europese Hof van Justitie.
Vliegtuigmaatschappij Ryanair bracht in de loop van 2006 een openbaar bod uit op alle aandelen van een andere luchtvaartmaatschappij, met als doel om managementactiviteiten te verrichten voor die andere maatschappij. Ryanair schakelde een adviseur in, maar uiteindelijk ging de overname niet door. Vervolgens was in geschil of Ryanair de btw op de advieskosten als voorbelasting kon aftrekken.
Volgens het EU Hof van Justitie moest antwoord worden gegeven op de vraag of een vennootschap die alle aandelen van een andere vennootschap wil verwerven om btw-plichtige managementactiviteiten te verrichten, als ondernemer voor de omzetbelasting kwalificeert. Het hof beantwoordde deze vraag bevestigend. Omdat Ryanair de overname wilde doen om btw-plichtige activiteiten te verrichten, was al sprake van een economische activiteit. Daarom kwalificeerde Ryanair als ondernemer voor de omzetbelasting. De betaalde btw over de advieskosten en de daarmee samenhangende kosten was dan ook aftrekbaar, ondanks het feit dat de overname mislukte.
Bron: EU Hof van Justitie, 17-10-2018