Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 17, 2018

CNV zeer kritisch over UWV vanwege uitkeringsfraude

Vakbond CNV heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het UWV na berichten dat de uitkeringsinstantie niet of nauwelijks controleert op uitkeringsfraude door buitenlandse werknemers. Ook uit het CNV kritiek op de Europese regelgeving, die volgens de vakbond wanpraktijken in de hand werkt.
Meerdere insiders gaven in de afgelopen weken aan dat UWV regelmatig WW-uitkeringen verstrekt zonder te controleren of er inderdaad sprake is van ontslag. Volgens het CNV wordt de fraude in de hand gewerkt door de Europese regel dat het mogelijk is om een uitkering van het ene land gedurende drie maanden mee te nemen naar het andere, om daar werk te zoeken. Volgens de vakbond leidt dit er echter vooral toe dat arbeidsmigranten na een kort dienstverband een WW-uitkering claimen, die vervolgens meenemen naar hun thuisland en na het eindigen van de uitkering weer terugkomen naar Nederland voor een nieuw kortdurend dienstverband.
De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld om de genoemde periode van drie maanden waarin een uitkering kan worden meegenomen naar een andere lidstaat te verlengen tot zes maanden. De Europese Raad van ministers van Sociale Zaken heeft al ingestemd met dit voorstel. Het CNV heeft het Europees parlement nu opgeroepen om het voorstel alsnog tegen te houden.
Inmiddels heeft de Tweede Kamer over de uitkeringsfraude gesproken met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister heeft toegezegd dat hij de zaak gaat onderzoeken.
Bron: CNV, 11-10-2018