Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 08, 2016

Grote premieverschillen bij WGA-ERD verzekeringen

Er zijn enorme verschillen in de premies die verzekeringsmaatschappijen aan werkgevers vragen in hun offertes voor het verzekeren van het eigen risico bij arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Door een marktonderzoek te doen, kunnen werkgevers daardoor vele euro’s besparen – al snel oplopend tot meer dan een ton.
Adviesbureau Mercer vergeleek de offertes die verzekeraars aan zijn relaties hebben uitgebracht om eigenrisicodrager te worden/blijven voor de WGA. Daaruit bleek dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste offerte vaak meer dan 200% bedragen. Veel verzekeraars sturen momenteel de eerste offertes voor de verzekeringspremies voor volgend jaar. Veel bedrijven laten het echter na om de markt te onderzoeken, en kiezen ervoor om gewoon te blijven zitten waar ze zitten. Uit het onderzoek blijkt dat het loont om twee of drie concurrerende offertes aan te vragen. Voor één onderneming met bijna tweehonderd werknemers bedroeg het verschil in premiestelling meer dan € 90.000. Een indicatie van de UWV-premie is ook een belangrijk onderdeel voor een onderneming om een goede beslissing te nemen.
Het advies om een volledig onderzoek inclusief de premiestelling van het UWV uit te laten voeren, lijkt een open deur. Toch moeten veel bedrijven eraan herinnerd worden. Dit is schrijnend in het licht van de grote veranderingen die er op stapel staan door de samenvoeging van de WGA vast en flex. Mercer wijst erop dat werkgevers straks één WGA-verzekering moeten afsluiten voor vast of flex. Een onderzoek onder HR-managers van grote bedrijven eerder dit jaar wees uit dat toen maar liefst bijna een derde nog niet op de hoogte was van die veranderingen.
Een complicerende factor is dat verzekeraars extreem streng zijn geworden in het beoordelen van de aanvragen. Enerzijds is er tijdsdruk, terwijl de ruimte voor fouten of ontbrekende gegevens minimaal is. Dat komt doordat verzekeraars voor het eerst een premie moeten afgeven voor de flex krachten en in de afgelopen jaren flinke verliezen hebben geleden doordat het risico verkeerd was ingeschat. Al met al is het volgens Mercer voor bedrijven nu een race tegen de klok – zeker voor bedrijven die hun administratie en verzuimmanagement niet goed voor elkaar hebben.
Bron: Mercer 2-08-2016