IMVO-steunpunt voor MKB
Minister Klever beantwoordt vragen van MKB-ondernemers over de gevolgen van voorgestelde Europese wetgeving op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO).
Er zijn verschillende bepalingen opgenomen in de CSDDD om dit zoveel mogelijk te adresseren in het belang van het MKB. Zo is in de finale versie van de CSDDD een risicogerichte benadering opgenomen, in plaats van de nadruk op gevestigde zakenrelaties en contractuele garanties die de Commissie had voorgesteld. Dit helpt te voorkomen dat er een verschuiving plaatsvindt van de verantwoordelijkheid van bedrijven die onder de reikwijdte van de richtlijn vallen naar hun gevestigde zakenrelaties, waaronder het MKB. Verder bevat de richtlijn bepalingen die ervoor zorgen dat de bedrijven die onder de reikwijdte vallen, waar nodig gerichte en evenredige steun moeten verlenen aan het MKB in hun toeleveringsketen.
Bedrijven, in het bijzonder het MKB, kunnen terecht bij het IMVO-steunpunt (https://www.rvo.nl/onderwerpen/imvo-steunpunt-bedrijven) voor voorlichting en advies. Ook werkt het kabinet aan de vormgeving van sectorale samenwerking op IMVO, conform de inzet zoals geformuleerd in de Kamerbrief peilmoment sectorale samenwerking. Omdat de richtlijn nog niet in werking is getreden is het op dit moment niet mogelijk om te bepalen of alle genomen maatregelen voldoende effectief zijn. Voor het IMVO-steunpunt wordt er, naast constante monitoring, in 2025 een mid-term evaluatie uitgevoerd om inzichten te verkrijgen in de effectiviteit van de dienstverlening. Ook zal het kabinet na inwerkingtreding van de CSDDD de effecten van de richtlijn monitoren, waaronder de effecten op het bedrijfsleven.
Bron: Min. BuZa 12-07-2024.