Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 09, 2023

In 2022 daalde het onbenut arbeidspotentieel

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt hebben steeds meer mensen vorig jaar (meer) werk gevonden. Het onbenut arbeidspotentieel daalde in 2022 en is relatief gezien het grootst in de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam, Haaglanden, Groningen en Rijnmond en het kleinst in de regio’s Midden-Limburg en Helmond-De Peel.


Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit (semi-)werklozen en deeltijdwerkers die meer kunnen en willen werken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het onbenut arbeidspotentieel in Nederland van 1.321.000 personen in 2021 naar 1.159.000 personen in 2022. Het grootste gedeelte, bijna de helft van het arbeidspotentieel, bestaat uit mensen die al in deeltijd werken en meer uren zouden willen werken.

Het onbenut arbeidspotentieel in Nederland bestond in 2022 uit:

  • 508.000 onderbenutte deeltijdwerkers. Dit zijn werkenden die meer uren kunnen en willen werken.

  • 350.000 werklozen. Dit zijn personen zonder betaald werk, die recent naar werk hebben gezocht en daar ook direct beschikbaar voor zijn.

  • 301.000 semi-werklozen. Dit zijn personen die bijvoorbeeld vanwege ziekte, arbeidsongeschiktheid of een opleiding niet direct beschikbaar of niet werkzoekend zijn. Van deze groep waren 189.000 personen weliswaar direct beschikbaar, maar zij hebben recent niet naar werk gezocht. Voor 112.000 personen gold het omgekeerde: zij hebben recent wel naar werk gezocht, maar waren niet direct beschikbaar.

Eén van de redenen waarom er mensen zijn die geen betaald werk hebben maar wel op zoek en direct beschikbaar zijn is een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Een leerwerktraject is een goede manier om zij-instromers op te leiden voor beroepen waar krapte in is. Werkgevers, opleiders en UWV zetten samen jaarlijks tientallen leerwerktrajecten op om werkzoekenden en overstappers op te leiden voor diverse krapteberoepen.

Een andere optie is het aanpassen van vacatures. Door te werven op basis van skills in plaats van diploma’s en werkervaring. Of door het versoepelen van de functie-eisen. Hierdoor zijn werkzoekenden eerder geneigd om te solliciteren.

Bron: UWV 27-10-2023.