Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 08, 2023

Werkgebonden personenmobiliteit uitgesteld tot 1 juli 2024

Per 2024 vallen bedrijven met 100+ werknemers onder de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit. Dit houdt grofweg in dat deze werkgevers een rapportage moeten uitbrengen over de CO2-uitstoot van alle personenritten van hun werknemers, zowel de zakelijke als de woonwerkritten. Volgens AWVN is de ingangsdatum van deze regeling opgeschort naar 1 juli 2024. Dit vanwege het advies dat is uitgebracht door de Raad van State.


De Raad van State wil dat de toelichting van het besluit op een aantal punten wordt verduidelijkt. Onder andere de motivering en inwerkingtreding van de grenswaarde voor zakelijk verkeer in 2030, het voornemen om met een vierjaarlijkse cyclus de grenswaarden aan te scherpen en de voorgestelde maatwerkregels.

De aanpassingen van de toelichting noodzaken de inwerkingtreding uit te stellen. Het advies van de Raad van State ziet alleen op aanpassingen in de toelichting en heeft verder dus geen effect op het besluit zelf.

Hoewel de datum van het verplichte rapporteren verschoven is naar 1 juli 2024, mogen werkgevers er voor kiezen om gewoon wél al op 1 januari 2024 met de rapportage te starten. Voor werkgevers die ervoor kiezen pas te starten op de dag dat de verplichting in werking treedt, dus 1 juli 2024, geldt dat de halfjaarlijkse uitkomst van 2024 geëxtrapoleerd wordt naar het hele jaar.

Bron: AWVN 01-11-2023 en Raad van State 23-10-2023.