Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 15, 2021

TVL gaat naar 100%

Het kabinet heeft besloten de tegemoetkoming voor de vaste lasten van ondernemers te verhogen van 85 naar 100%. De verwachting is dat de TVL Q2 in de tweede helft van mei opengesteld zal worden.
Een ondernemer die door de lockdown 100% omzetverlies lijdt, krijgt door deze uitbreiding al zijn vaste lasten vergoed. Daarnaast wordt het budget voor gemeenten die via Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) steun willen geven aan ondernemers die bijvoorbeeld hun woonkosten niet meer kunnen betalen verdubbeld. Met de nieuwe maatregelen is in totaal € 730 miljoen gemoeid. Minister Van ’t Wout zei in een toelichting dat het kabinet heeft geluisterd naar signalen van gemeenten en ondernemers, en ook de Kamer.
Het kabinet erkent dat er steeds meer ondernemers zijn die door de lange duur van de crisis door hun reserves heen zijn. Zij hebben geld nodig om de vaste lasten te betalen en nieuwe voorraden in te kunnen kopen. Ondernemers moeten echter nog even geduld hebben. Eind maart wordt de regeling voor de TVL Q2 met daarin het subsidiepercentage van 100% voorgelegd aan de Europese Commissie ter goedkeuring in verband met de staatssteunregels. De verwachting is nu dat de TVL Q2 in de tweede helft van mei opengesteld kan worden. De uitbreiding van de TVL naar 100% geldt ook voor de land- en tuinbouwsector. In lijn met Europees Nederland wordt het subsidiepercentage van de TVL in Caribisch Nederland eveneens naar 100% verhoogd.
De nieuwe steunpakketten lopen tot en met het tweede kwartaal. Het kabinet bekijkt nog of er voor de periode daarna nog meer nodig is. Minister Koolmees hoopt dat het kabinet daar de komende weken duidelijkheid over kan geven.
Bron: Min. EZK, 12-03-2021