Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

feb. 14, 2024

Vergeet niet gerealiseerde S&O-uren te melden

Ondernemers die WBSO hebben aangevraagd en een S&O-verklaring hebben ontvangen voor 2023, moeten uiterlijk 31 maart 2024 de gerealiseerde S&O-uren en eventuele gemaakte kosten en/of uitgaven doorgeven aan RVO.


Men is verplicht om binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar de mededeling van realisatie door te geven via het aanvraagportaal Mijn RVO. Ondernemers ontvangen vanaf 9 februari 2024 een e-mail dat de mededelingstaak klaar staat. Het gaat hierbij om S&O-uren en kosten voor projecten die zijn gemaakt na ontvangst van de S&O-verklaring.

Alleen (IB-plichtige) zzp’ers die meer dan 500 S&O-uren hebben gerealiseerd hoeven geen mededeling te doen.

Meldt men niet op tijd, dan stuurt RVO altijd eerst een herinnering. Wordt na de herinnering ook geen mededeling gedaan, dan gaat RVO ervan uit dat men geen S&O-uren (en eventuele kosten en/of uitgaven) heeft gerealiseerd. De ondernemer ontvangt dan een volledige correctie van de S&O-verklaring met boete. De ondernemer moet dan alle toegepaste S&O-afdrachtvermindering inclusief de boete terugbetalen aan de Belastingdienst.

Bij een vergissing kan men een nieuwe mededeling van de realisatie doen door de mededelingstaak opnieuw uit te voeren.

RVO adviseert om ook direct de burgerservicenummers (bsn's) door te geven van de werknemers die het S&O-werk hebben uitgevoerd. De bsn’s worden gebruikt voor het berekenen van het S&O-uurloon in 2025.

Voor meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/wbso/na-uw-aanvraag/realisatie-melden

Bron: RVO.nl