Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jan. 24, 2024

Digitale aangifte dividendbelasting en nieuwe inhoudingsvrijstelling

Sinds 1 januari 2024 is het in veel gevallen mogelijk om de aangifte dividendbelasting digitaal te doen. Daarnaast geldt vanaf 1 januari een nieuwe inhoudingsvrijstelling van dividendbelasting.


Het gaat om vennootschappen die aangifte doen voor de dividendbelasting die is ingehouden op uitgekeerd dividend.

Voor dividenduitkeringen tot en met 2023 is het papieren formulier Aangifte dividendbelasting beschikbaar. Voor dividenduitkeringen vanaf 2024 zijn drie mogelijkheden:

  • digitaal aangifte dividendbelasting in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  • aangifte dividendbelasting via een fiscaal dienstverlener.

  • het papieren formulier Aangifte dividendbelasting.

Let op: dit kan tot 1 juli 2024. Na deze datum is het alleen nog mogelijk digitaal aangifte doen.

Is de hele uitkering vrijgesteld, maar maakt men gebruik van een kwalificatiebeschikking? Ook dan moet men aangifte dividendbelasting doen. Wie een vrijstelling toepast en beschikt over een kwalificatiebeschikking kan de vrijstelling alleen toepassen in de digitale aangifte dividendbelasting in Mijn Belastingdienst Zakelijk of via een fiscaal dienstverlener.

Inhoudingsvrijstelling en het gebruik van de kwalificatiebeschikking Vanaf 1 januari 2024 geldt een nieuwe inhoudingsvrijstelling van dividendbelasting voor uitkeringen aan niet of gedeeltelijk aan vennootschapsbelasting onderworpen organisaties of daarmee vergelijkbare buitenlandse lichamen. De vrijstelling dividendbelasting verlicht administratieve lasten, omdat de dividendbelasting niet meer achteraf hoeft te worden teruggevraagd.

Men mag de vrijstelling in de aangifte dividendbelasting alleen toepassen als men (onder andere) in de administratie een afschrift heeft van de kwalificatiebeschikking van de aandeelhouder. Vanaf 1 januari 2024 vraagt een aandeelhouder een kwalificatiebeschikking aan via Mijn Belastingdienst Zakelijk of via een fiscaal dienstverlener.

Lees op de site van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/dividendbelasting/dividendbelasting) meer informatie over digitaal aangifte dividendbelasting doen, de nieuwe inhoudingsvrijstelling, de kwalificatiebeschikking en de administratieve voorwaarden.

Bron: Belastingdienst 18-01-2024.