Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 15, 2019

Technische vacatures staan lang open

Een op de drie (31%) technische vacatures wordt pas na zes tot twaalf maanden vervuld. Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC.
Bij slechts 9% van de technische vacatures wordt binnen een maand iemand aangenomen. Het grootste deel wordt echter pas in de periode na één maand ingevuld. Voor 48% van de vacatures wordt de geschikte kandidaat pas gevonden na één tot zes maanden. Het nijpend tekort aan technici is het duidelijkst te zien in de vacatures die na een jaar nog openstaan, dit is maar liefst 12%.
Is de vraag dan zoveel groter dan het aanbod? De helft van de bedrijven (52%) heeft per jaar nul tot twee vacatures openstaan. Bij 21% zijn dit er zelfs zes of meer. Tot slot heeft 27% van de technische organisaties ieder jaar drie tot vijf vacatures te vervullen.  
Volgens John Huizing, directeur bij ROVC, is de concurrentie tussen bedrijven groot: teveel mensen vissen in dezelfde vijver vissen. Volgens hem is het daarom belangrijk na te denken over alternatieven. “Wilt u als organisatie alleen starters aannemen die net klaar zijn met een technische studie? Of is het bij- en omscholen van oudere personen ook een optie? Door over andere opties na te denken, vergroot u uw kansen om het juiste personeel te vinden. Daarnaast hebben bijgeschoolde werknemers de meest recente kennis in huis. Daarmee zijn ze een aanwinst voor iedere organisatie."
Voor de ROVC TechBarometer hebben ruim 1.200 respondenten uit de technische branche antwoord gegeven op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.
Bron: ROVC 9-10-2019