Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 26, 2016

Twee cao’s Schildersector

Volgens FNV Bouw zullen werkgevers door het bereiken van een principeakkoord tussen OnderhoudNL en vakbond LBV straks twee cao’s moeten toepassen. De nieuwe cao en de oude cao 2013-2014 die met FNV en CNV Vakmensen is afgesloten.
De oude cao had een looptijd van 6 april 2013 tot en met 31 december 2014 en is voor bepaalde tijd aangegaan. FNV Bouw wijst erop dat doordat geen van de partijen deze cao heeft opgezegd, deze op basis van de wet cao stilzwijgend is verlengd. De cao kent daarom nog een looptijd tot 14 februari 2017.
Werkgeversorganisatie OnderhoudNL is na het mislukken van de onderhandelingen met FNV en CNV Vakmensen in zee gegaan met LBV. Met deze bond is een nieuwe cao afgesproken met een looptijd van 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2019. Belangrijke afspraak in deze cao betreft de mogelijkheid om af te wijken van de ketenbepaling. Afgesproken is dat er gebruik kan worden gemaakt van de uitzonderingspositie in de ketenbepaling binnen de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) voor seizoensgevoelige branches. De onderbrekingsperiode van arbeidscontracten, ter voorkoming van een opvolgend contract, kan voor de sector – net als vóór de invoering van de WWZ – weer terug gebracht worden van zes naar drie maanden.
FNV Bouw wijst erop dat LBV geen schilders onder haar leden heeft. Het tussen LBV en OnderhoudNL gesloten akkoord lijkt volgens FNV Bouw verder ‘verdacht veel’ op het eerder door hen afgewezen eindbod.
Bron: FNV Bouw, 24-08-2016; OnderhoudNL 24-08-2016