Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Opvolging
Begeleiding van start tot finish

Advies bij de koop en verkoop van bedrijven

Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Daarom begrijpen wij dat je hier gedegen advies bij nodig hebt, zowel bij de aankoop als bij de verkoop van ondernemingen. Financiën, verwachtingen en onderhandelingsposities komen samen in dit proces. Financiële kwesties spelen een belangrijke rol bij het aan- en verkopen van bedrijven en ook de fiscale opties en consequenties moeten goed doordacht worden. Maar er speelt véél meer bij bedrijfsovernames, met name op het niet-financiële vlak.

Beslissingen tijdens bedrijfsovernames

Bij een bedrijfsovername worden veel beslissingen gemaakt op basis van een combinatie van rationele afwegingen, verwachtingen en emoties. Het kopen en verkopen van een onderneming is nooit een routine proces. Voor een ondernemer die jarenlang zijn hele ziel en zaligheid heeft gelegd in zijn bedrijf, is de verkoop hiervan een cruciale gebeurtenis in zijn of haar leven. Daarom zal de verkoop ervan nooit alleen op rationele besluitvorming gebaseerd zijn.

Adviseurs die met je meedenken

Wederzijds respect tussen de partijen en inlevingsvermogen zijn minstens even belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de familie rondom de ondernemer en eventuele verwachtingen uit het verleden die niet zijn uitgekomen: emotie speelt altijd een rol bij een bedrijfsovername. Het is dus zaak om als adviseur eerst goed te luisteren naar het verhaal van de ondernemer. Pas wanneer de adviseur een volledig beeld van de ondernemer én van het bedrijf heeft, kunnen we aan de slag gaan met de overname.

Van waarde tot prijs: de waardering bij een bedrijfsovername

Vaak wordt de waardering van een bedrijf gepresenteerd als een exacte wetenschap, waarbij men door het invullen van formules tot een objectief bedrag komt. De bouwstenen van een waardering zijn inderdaad exact te bepalen en hier helpen we je graag bij. Er blijft echter altijd een bepaalde mate van onzekerheid en risico over. De waarde van een onderneming is namelijk ook gebaseerd op de te verwachten toekomstige kasstromen. Deze worden ook nog eens gewaardeerd met inachtneming van een risicoprofiel.

Deze risico’s zijn vooraf nooit exact te bepalen. Dit heeft als consequentie dat er tijdens het overnameproces vaak discussies ontstaan over wat er redelijkerwijs te verwachten is aan kasstromen en welke risico´s er zijn. We ondervinden regelmatig dat het proces meer gelijkenis met een pokerspel begint te vertonen, dan met een exact in te vullen rekenexercitie.

Ondersteuning bij de onderhandelingen

Het managen van verwachtingen is belangrijk bij de koop of verkoop van een bedrijf. Of je nu koper of verkoper bent, het is van belang om altijd te beschikken over alternatieven. We begrijpen dat je ´verliefd´ kunt worden op een kans waarvan je denkt dat je deze niet mag missen, maar we willen voorkomen dat we de onderhandelingen met de rug tegen de muur moeten voeren. Wanneer er goede alternatieven gepresenteerd worden, voorkomen we deze ongewenste situaties.

Specialisten bij noord negentig voor bedrijfsovernames

Bij noord negentig kun je rekenen op onze jarenlange ervaring in de begeleiding bij de koop en verkoop van ondernemingen. Wij geven een optimale invulling aan alle aspecten van het proces. Dit geldt zowel voor de “harde” aspecten, zoals de waardebepaling en fiscale optimalisatie, als voor de overige aspecten zoals het definiëren van alternatieven en het voeren van onderhandelingen. Ben je op zoek naar advies bij een bedrijfsovername? Neem gerust contact op met onze financiële adviseurs om te informeren naar wat wij voor je kunnen betekenen.

Benieuwd wie je financieel verder helpt? Wij hebben ons team van specialisten voor je op een rijtje gezet:

De specialisten voor bedrijfsovername