Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Apotheker

Fiscaal en financieel advies bij de bedrijfsvoering en start of overname van jouw apotheek

De apotheekbranche is een unieke en zeer interessante branche: geen apotheker is hetzelfde en iedere apotheek is anders. Dit komt deels doordat er verschillende soorten apotheken te onderscheiden zijn. Van onafhankelijke dorpsapotheek tot apotheekhoudende huisartsen en apotheken in zorgcentra of verpleeghuizen: ieder type apotheek vraagt om advies op maat over bijvoorbeeld fiscale zaken of begeleiding omtrent starts en overnames. Deze verscheidenheid maakt de branche erg veelzijdig en tegelijkertijd uitdagend.

Wat ons uniek maakt als accountancy-, belastingadvies- en bedrijfsadviesbureau voor apothekers is ons netwerk. Doordat wij al jarenlang samenwerken met veel apothekers en vele overnames en praktijkstarts hebben begeleid, hebben onze adviseurs de nodige ervaring in de branche. Wij weten daardoor precies welke resultaten je onder de gegeven omstandigheden mag verwachten. We adviseren je hierover zodat je waar nodig direct kunt bijsturen.

Onze deskundige adviseurs helpen je graag met al je vragen over fiscale zaken, overnames, personeelszaken en salarisadministratie en meer. Ben je op zoek naar meer informatie of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op.

Maak gebruik van ons netwerk en onze eigen benchmarks

Bij noord negentig begeleiden we jaarlijks meerdere overnames van apotheken en werken we samen met apothekers op het gebied van bijvoorbeeld hun financiële administraties. Met alle data die we verzamelen, hebben we onze eigen benchmarks opgesteld. Met behulp van deze benchmarks geven we je inzicht in hoe concurrerend jouw apotheek op verschillende vlakken is. We kunnen onder meer jouw omzet vergelijken met gemiddelden van vergelijkbare apotheken, net als de inkoopkosten en vaste lasten. Deze benchmarks leveren je waardevolle informatie op.

Blijkt bijvoorbeeld uit jouw jaarcijfers dat je een X omzet hebt behaald met 10 personeelsleden, terwijl een vergelijkbare apotheek met 5 personeelsleden eenzelfde omzet heeft behaald? Dan gaan we samen kijken naar mogelijke kostenreducties, verkoop- en inkoopstrategieën of andere mogelijkheden om de omzet te optimaliseren.

Uiteraard is deze data volledig geanonimiseerd en nooit te herleiden naar jouw specifieke apotheek. We behandelen jouw data met de grootst mogelijke zorg en voorzichtigheid. We zetten onze benchmarks graag voor je in.

Je apotheek verkopen?

Denk je eraan om je apotheek in de (nabije) toekomst te verkopen omdat je pensioengerechtigde leeftijd nadert? Het verkopen van de apotheek die je jarenlang hebt opgebouwd, is een grote stap. Het is verstandig om nu alvast na te denken over je bedrijfsvoering, afhankelijk van de partij aan wie je wilt verkopen. Als bijvoorbeeld (één van) je kinderen je apotheek wil voortzetten, kan het verstandig zijn om een andere strategie te voeren dan wanneer je de apotheek gewoon wilt verkopen. We begeleiden je graag tijdens het hele verkooptraject en met het bepalen van de strategie die aansluit bij jouw wensen.

Ondersteuning bij het overnemen van een apotheek

Het overnemen van een apotheek is vaak een langdurig traject. Bij een apotheek overname gaat het over grote bedragen en banken financieren vaak niet het hele bedrag. Om toch een apotheek over te kunnen nemen of een geschikte partij te vinden om je apotheek over te nemen, worden er vaak goed doordachte constructies opgezet. Het kan bijvoorbeeld voor beide partijen voordelig zijn wanneer de verkopende partij in eerste instantie betrokken blijft bij de zaak, vaak in combinatie met externe financiers. We helpen je graag met het adviseren over en begeleiden van de overname of verkoop van jouw apotheek.

De overname van een apotheek: goodwill

Een van de belangrijkste onderdelen bij de overname van een apotheek is de vast te stellen goodwill. Goodwill is in principe het bedrag dat betaald moet worden bovenop de ‘zichtbare waarde’ van de over te nemen apotheek. Het kan gezien worden als een vergoeding voor toekomstige winsten. In de apotheekbranche wordt de goodwill grofweg gemeten door de zogenaamde EBITDA, het resultaat zonder afschrijvingen, rente en belastingen, te vermenigvuldigen met een bepaalde factor, tussen 4 en 9. De hoogte van deze factor is afhankelijk van allerlei omstandigheden, zoals de ligging van de apotheek, de concurrentie in de omgeving en het soort apotheek.

Wij hechten veel waarde aan ons netwerk aan apothekers, dat we in de loop van de jaren hebben opgebouwd. In dit netwerk bevinden zich gevestigde apothekers, apothekers met meerdere vestigingen en ook aspirant-apothekers die graag een eigen apotheek willen starten. Door goed contact te onderhouden met ons netwerk blijven we op de hoogte van ontwikkelingen, weten we wat er speelt en kunnen we voor verschillende partijen van waarde zijn. Soms zelfs op het gebied van vraag en aanbod tussen apothekers die nadenken over het verkopen van hun apotheek en aspirant-apothekers.

Wil je meer weten over onze diensten voor apothekers?

Noord negentig is hét accountancy-, belastingadvies- en bedrijfsadvieskantoor voor apothekers. Door onze jarenlange ervaring met het adviseren, opstellen van financiële rapporten en begeleiden bij overnames hebben onze adviseurs veel kennis van de markt en een sterk netwerk onder apothekers opgebouwd. We hebben alle kennis in huis om je te helpen met bijvoorbeeld vragen over de geldende CAO’s en de beloningen van uw personeel. Wil je met ons kennismaken of heb je een vraag? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.