Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Apotheker

Fiscaal en financieel advies bij de bedrijfsvoering en start of overname van uw apotheek

De apotheekbranche is een unieke en zeer interessante branche: geen apotheker is hetzelfde en iedere apotheek is anders. Dit komt deels doordat er verschillende soorten apotheken te onderscheiden zijn. Van onafhankelijke dorpsapotheek tot apotheekhoudende huisartsen en apotheken in zorgcentra of verpleeghuizen: ieder type apotheek vraagt om advies op maat over bijvoorbeeld fiscale zaken of begeleiding omtrent starts en overnames. Deze verscheidenheid maakt de branche erg veelzijdig en tegelijkertijd uitdagend.

Wat noord negentig uniek maakt als accountancy-, belastingadvies- en bedrijfsadviesbureau voor apothekers is ons netwerk. Doordat wij al jarenlang samenwerken met veel apothekers en vele overnames en praktijkstarts hebben begeleid, hebben onze adviseurs de nodige ervaring in de branche. We weten daardoor precies welke resultaten u onder de gegeven omstandigheden mag verwachten. Ze adviseren u hierover zodat u waar nodig direct kunt bijsturen.

Onze deskundige adviseurs helpen u graag met al uw vragen over fiscale zaken, overnames, personeelszaken en salarisadministratie en meer. Bent u op zoek naar meer informatie of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op.

Maak gebruik van ons netwerk en onze eigen benchmarks

Noord negentig begeleidt jaarlijks meerdere overnames van apotheken. Daarnaast werken we samen met apothekers op het gebied van bijvoorbeeld hun financiële administraties.

Met alle data die we verzamelen, hebben we onze eigen benchmarks opgesteld. Met behulp van deze benchmarks geven we u inzicht in hoe concurrerend uw apotheek op verschillende vlakken is. We kunnen onder meer uw omzet vergelijken met gemiddelden van vergelijkbare apotheken, net als de inkoopkosten en vaste lasten. Deze benchmarks leveren u waardevolle informatie op.

Blijkt bijvoorbeeld uit uw jaarcijfers dat u een X omzet heeft behaald met 10 personeelsleden, terwijl een vergelijkbare apotheek met 5 personeelsleden eenzelfde omzet heeft behaald? Dan gaan we samen kijken naar mogelijke kostenreducties, verkoop- en inkoopstrategieën of andere mogelijkheden om de omzet te optimaliseren.

Uiteraard is deze data volledig geanonimiseerd en nooit te herleiden naar een specifieke apotheek. We behandelen uw data met de grootst mogelijke zorg en voorzichtigheid. We zetten onze benchmarks graag voor u in.

Uw apotheek verkopen?

Nadert u de pensioengerechtigde leeftijd en denkt u erover na om uw praktijk in de (nabije) toekomst te verkopen? De apotheek verkopen die u jarenlang heeft opgebouwd is een grote stap. Afhankelijk van de partij aan wie u wilt verkopen is het verstandig om nu alvast na te gaan denken over uw bedrijfsvoering. Wanneer (één van) uw kinderen uw apotheek wil voortzetten, dan kan het verstandig zijn om een andere strategie te voeren dan wanneer u de apotheek ‘gewoon’ wilt verkopen. We begeleiden u graag tijdens dit gehele verkooptraject en met het bepalen van de strategie die aansluit bij uw wensen.

Ondersteuning bij het overnemen van een apotheek

De overname van een apotheek is vaak een langdurig traject. Bij een apotheekovername gaat het over grote bedragen en banken financieren vaak niet het hele bedrag. Om toch een apotheek over te kunnen nemen of een geschikte partij te vinden om uw apotheek over te nemen, worden er vaak goed doordachte constructies opgezet. Het kan bijvoorbeeld voor beide partijen voordelig zijn wanneer de verkopende partij in eerste instantie betrokken blijft bij de zaak. Vaak in combinatie met externe financiers. Wij helpen u graag met het adviseren over en begeleiden van de overname of verkoop van uw apotheek.

De overname van een apotheek: goodwill

Een van de belangrijkste onderdelen bij de overname van een apotheek is de vast te stellen goodwill. Goodwill is in principe het bedrag dat betaald moet worden bovenop de ‘zichtbare waarde’ van de over te nemen apotheek. Het kan gezien worden als een vergoeding voor toekomstige winsten. In de apotheekbranche wordt de goodwill grofweg gemeten door de zogenaamde EBITDA, het resultaat zonder afschrijvingen, rente en belastingen, te vermenigvuldigen met een bepaalde factor, tussen 4 en 9. De hoogte van deze factor is afhankelijk van allerlei omstandigheden, zoals de ligging van de apotheek, de concurrentie in de omgeving en het soort apotheek.

Wij hechten veel waarde aan ons netwerk aan apothekers, dat we in de loop van de jaren hebben opgebouwd. In dit netwerk bevinden zich gevestigde apothekers, apothekers met meerdere vestigingen en ook aspirant-apothekers die graag een eigen apotheek willen starten. Door goed contact te onderhouden met ons netwerk blijven we op de hoogte van ontwikkelingen, weten we wat er speelt en kunnen we voor verschillende partijen van waarde zijn. Soms zelfs op het gebied van vraag en aanbod tussen apothekers die nadenken over het verkopen van hun apotheek en aspirant-apothekers.

Wilt u meer weten over onze diensten voor apothekers?

Noord negentig is hét accountancy-, belastingadvies- en bedrijfsadvieskantoor voor apothekers. Door onze jarenlange ervaring met het adviseren, opstellen van financiële rapporten en begeleiden bij overnames hebben onze adviseurs veel kennis van de markt en een sterk netwerk onder apothekers opgebouwd. We hebben alle kennis in huis om u te helpen met bijvoorbeeld vragen over de geldende CAO’s en de beloningen van uw personeel. Wilt u met ons kennismaken of heeft u een vraag? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.