Praktijkovername anno 2021: denk hieraan!

Het overnemen van een praktijk is en blijft een spannend, maar ook vooral een bijzonder moment. Natuurlijk wilt u zich geen zorgen hoeven maken over financiële (bij)zaken. Daarom zetten wij een aantal punten op een rij waar u aan moet denken bij een praktijkovername anno 2021!

Nieuwe generatie praktijkovernames

Dat de zorg extra belangrijk was in 2020 en nog belangrijker wordt in 2021 staat als een paal boven water. Nu de zorg belangrijker dan ooit is, lijkt dit voor veel medische professionals een goed moment om de stap te nemen van waarnemer naar het praktijkhouderschap. Naast huisartsen gaat het hier ook om fysiotherapeuten en tandartsen.

Van videoconsults tot chats: online zorg is het nieuwe normaal

Anno 2020 en 2021 zien we een andere vorm van zorg: online afspraken komen steeds vaker voor. Van chats voor uitslagen en korte vragen tot consults door middel van videobellen. Patiënten zijn huiverig en gaan soms niet meer zo makkelijk naar de huisarts, tandarts of fysiotherapeut als voorheen, omdat ze zelf een bewuste afweging maken of iets wel of geen spoed heeft. Daarom is het erg belangrijk om patiënten goed op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in uw praktijk. > Heeft u praktijkbegeleiding nodig? Noord Negentig helpt u hier graag bij!

Praktijkovername: goodwill en huisartsen

Goodwill is en blijft een veelgenoemd onderwerp wanneer het gaat over praktijkoverdrachten. Voorheen lag er een verbod op het bedingen van goodwill. Tegenwoordig is het uit veel contracten van verzekeraars gehaald. Anno nu is het belangrijk om goed te laten doorrekenen wat het betalen van goodwill voor financiële gevolgen meebrengt. De adviseurs van Noord Negentig denken hierin graag mee.

Huisvesting bij een praktijkovername

Een belangrijk onderwerp bij een praktijkovername is huisvesting. Ga bij huisvesting bijvoorbeeld na of de over te nemen praktijk gevestigd is in een eigen pand. Kan dit pand worden getaxeerd en direct worden overgedragen of kan het worden verhuurd aan de koper? In het laatste geval is het belangrijk om afspraken te maken over een eventueel kooprecht. In het geval van een huurpand is het mogelijk om het huurcontract aan de opvolger over te dragen door een ‘indeplaatsstelling’. Wij begrijpen dat het lastig is om grip te krijgen op uw financiële situatie omtrent een praktijkovername. Daarom denken we graag met u mee. Neem contact op voor advies of vragen!

Lees meer